top of page

Game Programmer

Bygg grunden och spelens funktion

Som game programmer på PSQ får du skapa spel från grunden med praktiskt lärande och utrymme för specialkunskaper.

När du utbildar dig till spelprogrammerare på PSQ kommer du få lära dig olika aspekter spelprogrammering.

Läroplanen ger dig ett brett kunskapsområde med utrymme för specialkunskaper inom ett eller två ämnen som du brinner lite extra för. Som spelutvecklare på PlaygroundSquad får du skapa spel och även lära dig hur rendering funkar, samtidigt kommer du att få kunskaper inom AI, game physics, networking och mycket mer. Utbildningen innehåller mycket praktiskt lärande där du ges utrymme att arbeta mot egna mål.

1608639878904.b8bd381c.fill-192x192.jpg

Elias Wickander, Game Programmer student | 2020

"För mig har PlaygroundSquad varit en perfekt plattform för att utvecklas som spelutvecklare. Här lär dig hur du implementerar funktionalitet (som man ofta tar för givet i spelmotorer som Unity och Unreal Engine) helt från grunden, så att du får en bra förståelse för hur saker fungerar bakom kulisserna. Du får även praktisk erfarenhet tillsammans med talangfulla människor som kommer att bli dina framtida kollegor."

fc6ce6_2f1fa7e8b36a465aa74f530966f40699_mv2.jpeg

Läroplan

Utbildningen inleder med en kortare kurs inom matematik för att lägga en grund inför de kommande kurserna inom spelprogrammering.


Som spelprogrammerare på PSQ kommer du att utbildas via tre kurser inom spelutveckling samt tre spelprojekt under dina två år på skolan.

På PlaygroundSquad vill vi att studenterna ska växa in i sin roll som spelprogrammerare, därför följs varje kurs i spelprogrammering av ett spelprojekt där du får användning av dina nya kunskaper direkt efter att du lärt dig dem. 

Spelprojekt

Under din tid på PlaygroundSquad kommer du delta i tre spelprojekt. För varje spelprojekt får du skapa ett spel tillsammans med andra studenter. I projektet får du använda dina nya kunskaper som du fått från terminen för att skapa ett spel, fritt för alla att spela på PC eller konsol.

Under spelprojekten är det spelprogrammeraren som ansvarar för att implementera själva spelfunktionerna och få spelet att fungera när du trycker på vissa knappar osv. Det finns vanligtvis två eller tre spelprogrammerare i varje projektgrupp och där samarbetar man tillsammans, och med andra studenter inom Game Design och Game Artister för att nå projektets slutmål: ett snyggt, fungerande och coolt spel!

Som spelprogrammerare arbetar du vanligtvis i vårt egna program TenGine (3D middleware), men du får också gärna använda det program som passar dig bäst eller som du är mest bekväm med. Eftersom våra studenter bygger och implementerar sina egna spel från grunden innebär det att arbetet kan tillämpas och användas i framtida spelprojekt. 

Draconic Rampage - Game Project_edited.j
_DSC0083.jpg

PlayStation First

PlaygroundSquad är en del av PlayStation First, det innebär att du skapar och utvecklar dina spelprojekt exklusivt för Sony-hårdvara, som exempelvis PS4.


Detta ger inte bara en unik kunskap, utan är också en erfarenhet som väger tungt på marknaden och som ger våra studenter ett försprång in på praktikplatser.

Karriär

Efter din examen som spelprogrammerare kommer du att kunna arbeta som allmän programmerare på både stora och mindre spelstudios.


Du kan välja att specialisera dig inom ett område under dina två år hos oss, vilket sedan ökar dina chanser för att arbeta inom ett specifikt område. 

Vanligtvis brukar våra studenter börja arbeta som spelprogrammerare eller allmän programmerare för att sedan utveckla sin karriär mot ett mer nischat område i branschen. 

Kim Eklund - Unreal Environment.jpg

KURSER

Med fokus på praktiskt lärande är våra kurser för spelprogrammering på PlaygroundSquad noggrant konstruerade för att våra elever ska få arbeta i produktion så mycket och tidigt som möjligt.

Spelprogrammering - Utbildning

Termin 1

 • Spelanalys & Spelkoncept
   

 • Introduktion till spelprogrammering 
  I denna kurs får du lära dig grunderna till programmering vilket ger dig som inte är van att arbeta i C++ en chans att komma ikapp samtidigt som du får lära dig vanliga sätt att hantera problemlösning i kod.

   

 • Matematik i Spel
  Här får du en stabil grund inför kommande kurser där du lär dig grunderna för linjär algebra. Kursen täcker även områden för matriser, vektorer och omvandlingar och innehåller även en del praktiskt arbete med uppgifter i C++. 
   

 • Spelprogrammering 1
  PSQ’s tre spelprogrammeringskurser utgör huvuddelen av läroplanen för programmerarutbildningen, och i den första kursen för spelprogrammering kommer du att lära dig grunderna i arbetet. Inledningsvis får du skapa och rendera din första polygon i 3D, men du får också lära dig tekniker som inmatning, belysning, kollision, animering, ljud och mer. 

   

 • Spelprojekt 1
  Ditt första spelprojekt! Som programmerare kommer du att bekanta dig med verktyg och program som används vid spelproduktion, som källkontroll och kodgranskning. Du lär dig att arbeta i ett team med andra programmerare, såväl som artister och designers. Det första spelprojektet skapas nästan uteslutande för PC.

Spelprogrammering - Utbildning

Termin 2

 • Etik och moral i Spel
  Här får du insikt i framväxande problem i spelbranschen och de olika moralvalen du kan stöta på under din karriär.
   

 • Spelprogrammering 2
  Kursen bygger på”Spelprogrammering 1” och fördjupar samt behandlar mer avancerade ämnen som bland annat konsolprogrammering, parallell programmering, AI, shaders, m.m.

   

 • Spelprogrammering 3
  Det här är höjdpunkten i PSQ’s programmeringskurser. Inför ditt sista spelprojekt lär du dig bland annat avancerade renderingstekniker, networking, hur man implementerar game physics och andra sätt att strukturera en spelmotor.
   

 • Spelprojekt 2
  Ditt andra spelprojekt. Det andra spelprojektet pågår under en längre tid än det första och ger dig mer tid att fokusera på ditt arbete. Detta är vanligtvis det första spelprojektet som är ett multiplattformspel, vilket innebär att du här skapar material som fungerar för PC och konsol.

   

 • Spelprogrammering, specialisering
  Efter spelprojekt ett och två borde du som student ha hittat ett område inom spelprogrammering som intresserar dig lite extra. Under denna kurs får du skapa fritt inom det område som intresserar dig för att få ut ett projekt i slutet av kursen.

   

 • Bransch och Företagsintroduktion

Spelprogrammering - Utbildning

Termin 3

 • Examensarbete i spelutveckling
  Ditt tredje och sista spelprojekt. Det här spelprojektet kommer även att fungera som ditt examensprojekt innan du går vidare till din praktikplats.
   

 • LIA-period 1
  En stor del av din utbildning kommer bestå i att arbeta och praktisera på en spelstudio i branschen. Praktiken sträcker sig från november fram till ditt examenstillfälle.

Spelprogrammering - Utbildning

Termin 4

 • LIA-period 2

Kurser
bottom of page